Bezoek Ponkodihi

(rapport kan je hier lezen)

Drie Zusters van onze Congregatie in India, Sr. Susana, Sr Jacinta and Sr Sushma Toppo, hebben in januari 2021 een bezoek gebracht aan het dorp Ponkodihi en enkele dorpen in de omgeving. De zusters verblijven tijdens zo’n bezoek op de missiepost waar ook verschillende activiteiten plaatsvinden. Ponkodihi is het gebied waar we met ons programma ‘Van Doneren naar Investeren’ een aantal projecten zijn gestart in 2020. En er zit goede voortgang in deze projecten!

We plaatsen het volledige report van Sr. Susana op de website en geven er een korte Nederlandse vertaling bij. Zo krijgt u een beeld van de vele ontwikkelingen die er plaatsvinden, en die mede door uw donaties mogelijk worden gemaakt.

Bezoek aan Ponkodihi en omgeving, in het oosten van India, van 19 tot en met 21 januari 2021.

1. Ponkodihi

Gesprek met de bevolking over het belang van onderwijs, voeding en voedingswaarde, en belang van landbouw om een inkomen te verdienen.

2. Kusumdihi

Dit is een van de andere dorpen. In dit dorp worden latrines gebouwd door de eigen bevolking. Enkele mannen zijn op cursus ‘Latrine/toilet bouwen’ gestuurd en de Congregatie heeft deze cursus betaald. In het dorp verbouwen de mensen groenten voor zichzelf. Het is te weinig om er mee naar de markt te gaan om daar te verkopen.  Dus we zijn met een aantal ondernemende boeren aan het kijken hoe met beter zaaigoed en meer verbouwing van groenten, wel voldoende geoogst kan worden om het op de markt te verkopen.

3. Khijurmundi

Dit is weer een ander dorp. Hier ‘loopt’ het project met de eerste 15 solar lampen. Naast beter leren voor de kinderen is er veel profijt van de lamp doordat er ook ’s avonds licht is. Hierdoor kunnen de kinderen ook als het donker is huiswerk maken en boeken lezen. En ook de ouders profiteren ervan, omdat deze ’s avonds nog kunnen werken en ’s ochtends vroeg eten kunnen bereiden.

4. Convent (missiepost van de Zusters) in Ponkodihi

Hier gebeurt de monitoring van de ontwikkeling van de kinderen die naar school gaan. Voor aanvang van school in de morgen komen de kinderen hier bij elkaar in het convent en zingen en lezen er.

5. De Zusters zetten activiteiten voor een Winterkamp en voor een Studiekamp op.

Het winterkamp wordt opgezet samen met enkele ouders en kinderen. Nu de kinderen vanwege Covid-19 minder/beperkt naar school gaan, wordt samen met enkele ouders een winterkamp opgezet voor de jongere kinderen. De Zusters begeleiden dit.

Ook wordt een studiekamp georganiseerd voor de oudere kinderen.

Dit rapport geeft enkele indrukken van de projecten die plaatsvinden. De Zusters zijn doorgereisd naar andere missieposten in de omgeving. Zusters in de verschillende gebieden leren veel van elkaar. De projecten in Ponkodihi zijn een voorbeeld voor andere missieposten.

Zoals gezegd, het rapport in het Engels geeft meer informatie en foto’s van de projecten in Ponkodihi.

(rapport kan je hier lezen)

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email