Kerstbrief 2021

Eind december 2021 is de nieuwe kalender 2022 aangekomen met de Kerstbrief van Sr. Ansumala. Alle donateurs krijgen jaarlijks de kalender en de brief per post thuisgestuurd. Als presentje voor de donaties die ieder jaar opnieuw gegeven worden. Hier onder vindt u de kerstbrief.

Kerstbrief 2021

Beste vrienden en donateurs, Gelukkige Kerstmis en een Voorspoedig Nieuwjaar 2022 van de Congregatie Nandanagar – Indore en alle begunstigden.

Het jaar 2021 heeft pijnlijke herinneringen achtergelaten voor de hele mensheid vanwege de Covid – 19 pandemie, die veel paniek creëerde, angst en onbegrip. Er zijn slechts twee vastigheden die ons kunnen helpen deze crisis te begrijpen: een positieve houding en ons geloof in God.

Ik waardeer uw vertrouwen in onze missie. Wij, Congregatie geloven in de goddelijke voorzienigheid en we zijn ervan overtuigd als wij goed doen voor de hulpbehoevenden dit altijd voordeel oplevert voor de mensheid. Al vanaf de tijd van Zuster Moeder Baptista steunen velen van u onze missie. Middels deze steun hebben wij onze missie ruim kunnen uitbreiden en zelfs tot zes staten in India.

De tweede golf van de pandemie heeft hier in India veel levens gekost. Er was en is nog steeds een enorm tekort aan hulpmiddelen voor de zorg. Daarbij is er slechts in een bepaald deel van het land regen gevallen en zonder regen is er geen landbouw en groei van gewassen mogelijk. Een groot deel van de arme mensen is afhankelijk hiervan.

De opvoeding en het onderwijs van en voor de kinderen zijn enorm tekortgeschoten. Gedeeltelijk hebben grotere kinderen online les gekregen. Maar kinderen van arme ouders zijn bijna twee jaar niet meer naar school geweest. Hun ouders kunnen zich geen telefoon permitteren om op die wijze online les te volgen. Het betreft vooral de gezinnen die in de dorpen wonen. Hun kinderen zijn vooral weer op het land, bij hun ouders, gaan werken. Hopelijk gaan ze toch weer naar school als de pandemie het toelaat. Op de missiestations, in een aantal van deze dorpen, is begeleiding gegeven door de zusters voor zover wat mogelijk is geweest.

De meeste kleinere kinderen hebben helemaal geen les gehad. Op de scholen waar de zusters zelf les geven, hebben de kinderen redelijke resultaten bereikt. Mede ook door online te werken. De scholen zelf zijn overal gesloten gebleven.

In Ponkodihi en omgeven dorpen, oosten van India, hebben 199 kinderen een solarlamp gekregen om bij hun huis te kunnen leren en lezen. Er is zeer beperkt elektriciteit en zo kunnen de kinderen altijd nog leren. Ook zijn er vijf wasgelegenheden gebouwd voor vijf families. Er vindt nog uitbreiding plaats.

Naast de donateurs worden we nu ook geholpen door de organisatie Wilde Ganzen in samenwerking met de Stichting uit Nederland. Het bestuur van de Stichting heeft deze samenwerking in gang gezet.

Het hostel voor de meisjes, in leeftijd van 6 tot 15 jaar, wordt momenteel gebouwd en betaald door de Stichting uit Nederland. Nu kunnen de meisjes langer naar school gaan en hebben zij een mooie overnachtingsplek.

Samen met Wilde Ganzen en hun partnerorganisatie in India (Smile Foundation) en de Stichting uit Nederland gaan we nu een trainingsschool opzetten. Zowel meisjes als jongens kunnen hier een beroep leren en op deze wijze kunnen zij zelfstandig worden en uit de armoede komen.

Ook in Ponkodihi en omgeving komen iedere dag zo’n zestig tot zeventig kinderen naar de missiepost en krijgen begeleiding en indien nodig eten.

In Nandanagar hebben we nog ouderen die zorg krijgen en ook mensen die lepra hebben. De lepra is onder controle middels de medicatie die ze krijgen. Al deze mensen en hun zorg zijn onder onze aandacht.

Laten we gezamenlijk Kerstmis vieren en vertrouwen blijven houden in het geloof om er zo weer samen bovenop te komen en de pandemie te bestrijden.

Bij deze Gelukkig Kerstfeest en een Voorspoedig Nieuwjaar 2022 voor u allen.

Met de beste wensen van Sr. Ansumala Kerketta.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email