- juli 7, 2020
Onze Zusters en Corona in India
Onze Zusters en Corona in India
India is zwaar getroffen door de coronacrisis. Lege straten, zwervende families en verloren banen. Net als in de rest van de wereld is ook India op slot. India heeft veel besmettingen en doden. Echter de piek is nog niet bereikt, en veel tegenvallers zullen nog volgen. Wij in Europa maken ons druk of de vakantie wel door kan gaan. De uitdagingen in Indiase dorpen en slums zijn van een geheel andere orde. Deze crisis betekent geen school voor kinderen, geen loon voor mensen, en families die de stad ontvluchten op weg naar het platteland. En dat alles bovenop het risico van ziek worden of erger.
We spreken de Zusters enkele keren per maand via Whatsapp. Op die manier horen we over de vooruitgang, en geven we hen adviezen. Adviezen in lijn met de nieuwe aanpak ‘Van doneren naar Investeren’.
Handen wassen mondkapjes
Te midden van deze crisis gaan onze Zusters door met hun betrokkenheid en zorg voor hun gemeenschappen, onze gemeenschappen; in stad en op het platteland. Het werk van de Zusters tijdens deze crisis is anders, maar nog steeds in lijn met wat ze deden. Geweldig hoe veerkrachtig zij zijn!
‘Hand washing campaigns’ en hygiëne waren al belangrijk, maar nu nog meer. En deze coronacrisis geeft een enorme versnelling van bewustzijn en het daadwerkelijk doen. Iedereen beseft nu hoe belangrijk handen wassen en hygiëne zijn. Zoals Churchill al zei: “Never let a good crisis go to waste”. Dus daar helpt de crisis bij.
De Zusters in het naaiatelier hebben inmiddels duizenden mondkapjes gemaakt en uitgedeeld. Andere NGOs betalen voor de maskers en arme gezinnen krijgen ze gratis. Er worden instructies gegeven hoe deze maskers te wassen en te desinfecteren.
De Zusters geven de families informatie over de coronacrisis aan de hand van korte filmpjes op social media en posters die ze krijgen van de overheid en andere NGOs.
Scholen en banen
De meeste scholen zijn gesloten, en online les is lastig vanwege gebrekkig internet, geen internetverbinding of geen apparaat om lessen te volgen. Maar de Zusters geven les in de openlucht aan kleine groepen kinderen, in bijvoorbeeld de dorpen Beldihi en Ponkodihi (Odisha, Oost India). Er is de overheid alles aan gelegen om de scholen zo snel mogelijk weer open te hebben.
De uitdaging voor de Indiase overheid is om de hulppakketten met voedsel en zeep bij de families te krijgen. Ook daar helpen de Zusters bij, met de eigen auto.
Tot slot, geleidelijk gaat ook India van het slot. Fabrieken gaan weer draaien, winkels gaan open en treinen gaan rijden. Dan is het belangrijk dat de mensen in de dorpen en slums, snel het normale ritme weer kunnen oppakken. Het belangrijkste is dan betaald werk. De Zusters helpen hen bij het alert zijn op waar de eerste arbeiders weer nodig zijn, en hoe ze daar terecht kunnen. Ook hier weer: vooruitkijken is het devies.
Het is indrukwekkend hoe snel onze Indiase organisatie zo snel de bakens heeft verzet, en haar activiteiten heeft aangepast aan de huidige crisis. Met nog steeds als doel het helpen van de meest kwetsbare gezinnen.
Met groeten,
Robert van den Heuvel namens het bestuur van de Stichting Sociaal Centrum Kerkpad.


