Nieuwsbrief 2 Jaargang 4

Nieuwsbrief 2, jaargang 4, Stichting Sociaal Centrum Kerkpad
Periode november 2023

Tussen de vorige nieuwsbrief en de huidige brief ligt een periode van een half jaar. Eigenlijk nog te kort om nieuwe ontwikkelingen te melden, alhoewel deze zijn er zeker!

Daar gaan we dan:
1. Het interview dat onze secretaris Thea Verstappen heeft gehad!
2. Het bezoek van Robert aan Beldihi in de omgeving van Ponkodihi en vervolgens ook naar de omgeving van Madhwa, in het kader van project 2, samen met Wilde Ganzen: ‘Solar-driven irrigation for more income from Agriculture in India’.
3. Hoe verloopt het project ‘Van doneren naar investeren’?
Vanaf voorjaar 2024 gaan we als Stichting niet meer maandelijks doneren maar vragen we de Congregatie samen met de meest arme mensen projecten aan te dragen die erop gericht zijn de mensen zelfstandig te laten zijn en zo onafhankelijk te worden van donaties. Deze grote en mooie verandering volgt uit het project “Van doneren naar investeren”, gestart in de periode december 2019.
4. Onze secretatis bezoekt een informatiedag in Utrecht, gehouden door Wilde Ganzen september 2023.

Werven van vrijwilligers
Het interview hebben we gedaan met als doel via die weg vrijwilligers te werven voor alle taken die er regelmatig binnen onze Stichting te doen zijn. Te denken valt hier o.a. aan projecten begeleiden en de website van juiste informatie voorzien. Geen langdurige zitting hebben in een Stichting of in een bestuur maar vooral taken mee uitvoeren die van kortere duur kunnen zijn. Indien mogelijk, ook een bezoek brengen aan de omgeving waar het project uitgevoerd wordt. Tenminste als er door de vrijwilliger gekozen wordt een project te begeleiden. Projecten begeleiden wordt gedaan eventueel samen met een fondsenwerver en de Zusters en/of de bevolking. Belangstelling is er, alleen de daadwerkelijk toezegging om een taak op te pakken blijft nog achterwege. We verliezen niet de moed en gaan er van uit dat de interesse zeker nog omgezet wordt in deelname. Lees hieromtrent ook het netwerken dat Thea Verstappen heeft gedaan tijdens haar bezoek aan de informatiedag van Wilde Ganzen in Utrecht. Het interview is uitgewerkt in een goed leesbaar document en staat bij het Nieuws op onze website. Misschien hebt u het al gelezen en zo niet dan kan dat alsnog. De uitwerking is gemakkelijk en snel te lezen.

Ponkodihi en Madhwa
Wanneer wij de boeren en vooral de tuinders kunnen ondersteunen, besteden we aan alle onderdelen in het project ‘Van doneren naar investeren’ aandacht. Wanneer er voedzame gewassen geteeld kunnen worden en zelfs een deel van deze gewassen op de markt verkocht worden, hebben de boerenmensen geld om hun kinderen naar school te kunnen laten gaan en tevens ook een goede maaltijd te geven. Misschien zelfs nog wat geld op een spaarrekening te zetten. In het kader van dit denkproces zijn wij met de Zusters samen project 2 gestart ‘Solar-driven irrigation for more income from Agriculture in India’. Dit project is ingediend bij Wilde Ganzen en zij hebben toegezegd het project mee uit te voeren. Op dit moment (november 2023) worden de zonnepanelen aangekocht en een aantal al geplaatst. Daar komt nogal wat bij kijken, te denken valt aan subsidies wel/niet krijgen, regels van het Government in acht nemen enz. Wat het kunnen telen van de juiste gewassen betreft daar is Robert in mei 2023 al voor naar India gereisd om de boeren mee te helpen de juiste keuzes te maken. U kunt hier over lezen op onze website. Over de nieuwste manier van landbouw uitvoeren (Agroforestry), leest u in de volgende Nieuwsbrief een uitgebreider verslag van Robert. We hebben dit al aan u gemeld, bij het verslag van de reis van Robert.

Aanvankelijk zouden de 2 studenten van de HAS de taak, meehelpen met juiste gewassen kiezen, op zich nemen maar omdat ze onverwachts het gebied in het noorden van India niet ‘binnen’ kwamen, heeft Robert deze taak alsnog op zich kunnen nemen. Tijdens zijn bezoek is hij ook niet toegelaten in Ponkodihi maar via Beldihi konden de boeren naar hem toe komen en op deze wijze is er nog een prima overdracht geweest. Wanneer autoriteiten regels stellen dan heeft iedereen zich er aan te houden, helaas maar dat is niet anders en dus volgen wij ook netjes de regels. Uiteindelijk komt dan toch nog ‘alles’ goed, hopen wij met elkaar.

Ontwikkeling project ‘Van doneren naar investeren’
Aanvankelijk is het project gezet op 5 jaar maar tijdens de uitvoering ervan, blijkt dat we een kortere tijd ervoor kunnen uittrekken. Dit jaar 2023 wordt grotendeels besteed aan uitvoering namelijk de voorbereiding voor het plaatsen van de zonnepanelen met irrigatie. Wij, de Stichting en vooral Robert met een van de bestuursleden sturen de Zusters aan en de Zusters begeleiden de boeren. Zij gaan op zoek naar boeren die geïnteresseerd zijn en meestal zijn er boeren die de voortrekkersrol op zich pakken en zo de meest arme mensen meenemen in de ontwikkeling. Inmiddels zijn er al zo’n veertigtal boeren geïnteresseerd en samen met Wilde Ganzen is besloten alvast 20 zonnepanelen te laten plaatsen. Bij dit plaatsen worden de boeren ook betrokken en zij volgen trainingen om mogelijke problemen bij de panels snel te kunnen oplossen.
Robert is, zoals eerder gemeld, in mei 2023 in India geweest om de boeren voor te beiden op de keuze van de juiste gewassen en de keuze van de juiste fruitbomen. De nieuwste manier van landbouw uitvoeren.

Dit alles betekent dat de Zusters sneller leren hoe zij begeleiding zouden moeten geven aan de boeren. Het is zelfs zo dat de Zusters mee uitvoeren en zo onderdeel worden van het leerproces. Wanneer wij eind december 2023 kunnen vaststellen dat het project ‘Van doneren naar investeren’ zodanig het doel bereikt heeft dat wij als Stichting niet enkel geld geven maar de Zusters samen met de meest arme mensen aangeven waar zij ondersteuning nodig hebben in de vorm van projecten, kunnen wij zeggen dat het doel van dit grote project bereikt is en zo kunnen wij toewerken naar afsluiten. Vervolgens gaan wij dan opnieuw bekijken of een 3e landbouwproject opgezet kan worden met een nieuwe fondsenwerver en dit project gaat dan lopen naast de projecten die de Zusters aan ons gaan voorstellen. Deze kunnen we vanuit de Stichting financieren, of met de Zusters samen, en/of met Wilde Ganzen samen. Die keuze maken we in een latere fase. Al met al hebben wij bereikt in 4 jaar tijd, vanaf december 2019 tot en met december 2023, dat we niet langer enkel geld geven maar samen met de Zusters investeren in nieuw te benoemen projecten. Zij denken zo met ons mee en ook de arme mensen krijgen een stem en bepalen mee.

Informatiedag Wilde Ganzen
De samenwerking met de landelijke organisatie Wilde Ganzen verloopt voorspoedig. Wij zijn als Stichting inmiddels een relatie van hen geworden en zo is ook de uitnodiging voor de informatiedag gekomen.

Thema van deze dag is geweest de verslaglegging van de uitvoering van projecten. Wilde Ganzen wil vooral dat in onze situatie de Congregatie het verslag schrijft onder begeleiding van de Stichting. Wij zijn het hier volledig mee eens want op deze manier maak je de Congregatie mee verantwoordelijk en leren de Zusters wat er allemaal in zo’n verslag hoort. Tevens leggen zij op deze manier verantwoording af. Dit alles in het kader van het streven naar onafhankelijkheid, dus ook voor de Congregatie. Op zo’n dag is het mogelijk veel te netwerken, er waren zeker zo’n vijftal Stichtingen die werkzaam zijn op plaatsen in India. Interessant is het om eigen ervaringen te vertellen en zeker ook ervaringen van anderen te horen. Op zo’n dag kan veel geleerd worden.
We kijken uit naar een volgende informatiedag.

Dit was het voor deze keer. In mei 2024 volgt de volgende Nieuwsbrief.
Groeten, het bestuur van de Stichting Sociaal Centrum Kerkpad.